Fogászati implantátumról

Rövid általános infó


Az emberek többségében még ma is sok előitélet él a fogászati implantátumokkal szemben. Ennek oka elsősorban az információ hiánya, valamint régebbi, az implantológia kezdetlegesebb korszakaiból származó rémtörténetek. Kollégáimmal ezen szeretnénk változtatni.

Valójában a mai, modern implantológiai műtétek nagyon biztonságos, gyors, teljesen fájdalommentes, ambuláns beavatkozások. A tiszta titán csavarimplantátumokkal szemben még sosem mutattak ki allergiás reakciót és rosszindulatú daganatot sem. Az implantátum beütetések sikerességi rátája nemzetközi szinten kb. 98%. (Rendelőnkben ez közel 99%!).

Első alkalommal megvizsgáljuk a beteget, panoráma röntgen felvételt készítünk, amelyen láthatjuk a csont mennyiségét, hány darab és milyen hosszú implantátumot tudunk behelyezni, van-e szükség csontpótlásra. Számítógépes tervezéshez CT felvételt készíttetünk, amely alapján egy software segítségével három dimenzióban rekonstruáljuk az állcsontokat.

Műtét előtt szükségesetén szájhigiénést kezelést végzünk. A műtét helyi érzéstelenítésben történik, szükség esetén kéjgázt alkalmazunk feszültségoldásra. A fertőzések elkerülése miatt minden műszer és eszköz steril, az orvosi személyzet és a beteg is steril köpenyt visel, a rendelő levegőjét műtét előtt speciális légtisztító berendezéssel csírátlanítjuk. Műtét után ellenőrző panoráma röntgent készítünk, ellátjuk a beteget antibiotikummal, fájdalomcsillapítóval, jegelő párnával.

Rendelőnkben jelenleg havi 150-160 implantátumot ültetünk be és 15-20 csontpótló műtétet végzünk. Amennyiben szüksége van fogászati implantátumra kérjen ingyenes konzultációt.

      Nyerje vissza egészséges mosolyát ön is !

Fogaink elvesztése mindannyiunkat megvisel. Nem tudunk jól rágni, kényelmetlenül érezzük magunkat, rosszkedvűek vagyunk. A hagyományos fogpótlási módszerek nem mindig képesek megfelelően orvosolni meglévő problémáinkat. A legjobb megoldás lehet ezekben az esetekben az implantátumos fogpótlás. 
Ez a modern fogpótlástani módszer műfoggyökerek (fogorvosi implantátumok) beültetésének segítségével pótolja a hiányzó fogakat. Az implantátumos fogmű ugyanolyan erős, jól használható és szép lesz, mint az Ön eredeti fogai.
 

     Mi a fogorvosi implantátum?


Straumann_system.jpg" alt="" width="80" height="75" border="1" />

A fogorvosi implantátum olyan bioanyagból készített műgyökér, amelyet az elvesztett fogak helyére ültetnek be a fogpótlás viselése céljából. 
Anyaga a legtöbb esetben tiszta, ötvözetlen titán, ezt az anyagot elfogadja az élő szervezet.

     Hogyan történik a fogorvosi implantáció?

Az előzetes vizsgálatok alkalmával a kezelőorvos megvizsgálja a beteget annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e az implantátum beültetése. Ez egyrészről fogorvosi vizsgálatot jelent (mely fogakat kell pótolni, megfelelő-e az állcsont adottsága az implantátum befogadására, röntgenfelvételek készítése stb.), másrészről általános orvosi vizsgálatokat (labor stb.). 
Ezután történik az implantációs fogpótlás tervezése, melynek során az orvos megbeszéli a beteggel a felmerülő kérdéseket(hány darab

implantátum beültetésére lenne szükség, az implantátumok csontos gyógyulásának ideje alatt akar-e ideiglenes pótlást viselni a beteg, a fogpótlás várható költségeinek tisztázása, időpont egyeztetés stb.).

Az implantátum(ok) beültetése ambuláns módon, helyi érzéstelenítésben történik. Ennek során a kezelőorvos elvégzi az érintett állcsontrészlet megfelelő előkészítését, majd behelyezi az implantátumot. A varratokat egy hét múlva távolítja el, az implantátumok általában a nyálkahártya alatt védetten gyógyulnak tovább.

.

     A gyógyulási szakasz


Kb. 3 hónapot vesz igénybe. Ezen idő alatt az implantátu-
mok felszínén lévő mikropórusokba közvetlenül belenőnek a csontsejtek. Ez a csontos összenövés (ún.osszeointegráció) hozza létre implantátumok stabil rögzülését, aminek révén képesek az implantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére.

Ezután következik az implantátumos fogpótlás elkészítése. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítják fel, majd az implantátumokba beillesztik azokat a nyak-fejrészeket, amelyek a fogpótlás megtámasztására vagy elhorganyzására szolgálnak. Ezután a fogorvos a fogtechnikai laboratórium segítségével többnyire a hagyományos módszerekkel rövid időn belül elkészíti a kívánt fogpótlást.

Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével nem ér véget a páciens és kezelőorvosa közötti kapcsolat. Az implantációs fogpótlás hosszútávú sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztántartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Az implantátumos fogpótlás behelyezését követően a betegnek általában évente egyszer kontrolvizsgálaton kell megjelennie. A fogorvos ilyenkor ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadás, valamint a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat (pl. a lerakódott fogkő eltávolítását) is.

Fontos, hogy ha időközben bármilyen elváltozást észlel, minél hamarabb jelentkezzék ellenőrzővizsgálatra kezelőorvosánál!
 

     Mit nyújt az implantáció a hagyományos fogpótlással szemben?

Rövid sorközi foghiányok esetén implantátumok alkalmazásával az elvesztett fog gyökerének pótlása révén készíthető el a fogmű, míg hagyományos módszerekkel a pótlás csak a szomszédos ép fogak lecsiszolása árán valósítható meg.

Az implantátum lehetőséget nyújt rögzített pótlás készítésére olyankor is, amikor a rágófogak elvesztése miatt hagyományos fogorvosi módszerekkel csak részleges kivehető pótlás készítésére volna mód.

Ezekben az esetekben az implantátumos fogpótlás nagyobb stabilitást és jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes biztonságérzet mellett kiváló esztétikai hatást nyújt. Mindezen hatások együttesen a fogbetegek életminőségének javítását szolgálják.

Teljes foghiány esetén az implantátum mint pillér többféle módon is felhasználható a fogpótlás rögzítésére vagy megtámasztására.
Egyrészt a rajtuk elhorgonyzott rögzítőelemek segítségével az implantátumok a kivehető pótlások helybentartására szolgálnak (ún. gömbfejű retenziók vagy retenziós rudazat segítségével), másrészt kellő számú implantátum beültetése esetén rögzített pótlás (körhíd vagy ún. overdenture pótlás) is készíthető.

A saját fogakra és/vagy implantátumokra elkészített pótlás rögzítése hagyományos módon beragasztással vagy a fogorvos által eltávolítható módon, csavarozással történhet.
 

     Kinek javasolható ez a megoldás?

Minden olyan betegnek, akinél kizáró okok nem állnak fenn és aki ezt a megoldást választja. Csak azoknak javasolható azonban az implantációs fogpótlás készítése, akiknél a száj tisztasága megfelelő és készek a kezelőorvos által javasolt szájhigiénés szabályok betartására.

 
     Miért fontos az implantátumos fogpótlást viselőknél a fokozott szájápolás?

Az implantátum lehetőséget nyújt rögzített pótlás készítésére olyankor is, amikor a rágófogak elvesztése miatt hagyományos fogorvosi módszerekkel csak részleges kivehető pótlás készítésére volna mód.
A sikeresség szempontjából rizikofaktornak tekinthető a túlzott alkoholfogyasztás,a drogfüggőség és az erős dohányzás.

Bizonyos betegségek is csökkenthetik az implantáció sikerességét, pl. nem kezelt cukorbetegség, súlyos szív- és érrendszeri betegségek stb. az állcsontok növekedésének befejeződése előtt(kb. 14 éves korig) szintén nem végezhető implantáció. 
Adott esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét is.
 

     Előfordul-e allergia vagy daganatos elfajulás az implantációval kapcsolatban?

Az implantátumok anyaga nagytisztaságú titán. Ennek a fémnek különleges biológiai tulajdonságai vannak, a csont képes összeépülni vele. A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás vagy daganatos elfajulást implantáció kapcsán, mivel a felszínét egy stabil vegyület, titán-oxid alkotja.

Ez az anyag nem oldódik a testnedvekben, így nem lép reakcióba az immunrendszerrel sem. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok élethosszig szolgálhatnak.

Foglaljon időpontot!

Visszahívjuk Önt!